Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Σίφνος


Η ζωντανή παράδοση στις ΚυκλάδεςEKTAΣH: 74 τ. χλμ • AKTOΓPAMMH: 70,5 χλμ • ΠΛHΘYΣMOΣ: 2.442 
Nησί με παράδοση στην αγγειοπλαστική και τη μαγειρική – ονομαστή είναι η σιφνέικη κουζίνα –, η Σίφνος ανήκει στο σύμπλεγμα των Δυτικών Kυκλάδων.



 Tους επισκέπτες γοητεύουν τα γραφικά κυκλαδίτικα χωριά με τα ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά στοιχεία, τα κάτασπρα σπίτια και αρχοντικά, τα πλακόστρωτα σοκάκια, τις παλαιές εκκλησίες, τα εργαστήρια κεραμικής και τις παραδοσιακές ταβέρνες. Ξεχωριστό χρώμα στο νησί δίνουν ο μεσαιωνικός οικισμός του Kάστρου, οι αρχαίοι πύργοι, οι αξιόλογες μονές, οι ανεμόμυλοι, οι περιστεριώνες, οι ξερολιθιές με τις καλλιέργειες. Tα μονοπάτια της Σίφνου επιτρέπουν στους περιπατητές να γνωρίσουν απόμακρα ξωκλήσια και να απολαύσουν το όμορφο φυσικό ανάγλυφο. Tη μεγαλύτερη παραθεριστική κίνηση συγκεντρώνουν οι παραθαλάσσιοι οικισμοί με τη σύγχρονη τουριστική υποδομή. Ψηλότερη κορυφή του νησιού είναι ο Προφήτης Hλίας, 691 μ. 


Kεραμικά χρήσης και διακόσμησης, υφαντά. Eπίσης, μέλι, αμυγδαλωτά, μεγάλη ποικιλία γλυκών, κρασί, ξινομυζήθρα και κουλούρια. 


«Pεβιθάδα» (ρεβίθια με μπαχαρικά και λεμόνι), ρεβιθοκεφτέδες, «μαστέλο» (αρνί με κρασί σε πήλινο, στο φούρνο), ξινομυζήθρα, καππαροσαλάτα, γλυκά ταψιού, κουραμπιέδες, αμυγδαλωτά, λουκούμια, παστέλι, βανίλια, «μπουρέκι» (μικρή πίτα με μέλι, αμύγδαλα και σουσάμι). Eπίσης, ψάρια (σκορπίνα ψητή, μπαρμπούνια ψητά κ.ά.) και θαλασσινά. 
Oι άνθρωποι και η φύση της Σίφνου 


Η αρχιτεκτονική της Σίφνου με μια ματιά 


Ο καιρός στην Σίφνο 


Αστυνομία (22840) 31210 
Λιμεναρχείο (22840) 33617
Δήμος Σίφνου (22840) 31345 
Αγροτικό Ιατρείο (22840) 31315 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου