Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

«Κουρεύουν» το σεξ και το ρίχνουν στη βία!


Κουρεύουν» το σεξ και το ρίχνουν στη βία! | Άρθρα | Ελευθεροτυπία
«Τις γυναίκες δεν τις χτυπάμε ούτε με τριαντάφυλλο», έλεγαν στο παρελθόν οι άνδρες και το υποστήριζαν δεόντως. Πλέον με το Μνημόνιο η ρήση αυτή πήγε... περίπατο! Και αυτό διότι σε καιρό κρίσης, όπως αποδεικνύεται και από έρευνες, οι Ελληνες άνδρες οδηγούνται στη βία, τόσο σωματική όσο και σεξουαλική, εναντίον των γυναικών, αλλά και στο «κούρεμα» των σεξουαλικών δράσεων κατά 34%.


 Ο οικονομικός «ευνουχισμός» των ανδρών στα μνημονιακά χρόνια τούς μετατρέπει σε σύγχρονους τυράννους για το γυναικείο φύλο, καθώς, όπως έδειξε έρευνα της Εταιρείας Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας (ΕΜΑΣ) και του Ανδρολογικού Ινστιτούτου, τον τελευταίο χρόνο υπάρχει αύξηση στα κρούσματα βίας, με θύματα κυρίως γυναίκες, κατά 47%!
Γεγονός καθόλου τυχαίο, καθώς οι άνδρες δεν έχουν πλέον χρήματα εξαιτίας της ανεργίας και των αλλεπάλληλων μέτρων και όπως φαίνεται ξεσπούν στις συντρόφους τους.
Είναι ενδεικτικό με βάση την έρευνα ότι 3 στις 10 Ελληνίδες έχουν ζήσει τον εφιάλτη του ξυλοδαρμού από το σύντροφό τους έστω και μία φορά στη ζωή τους.
Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, ο εφιάλτης αυτός είναι καθημερινός. Οσο για το προφίλ του βίαιου συζύγου ή συντρόφου, είναι άνεργος, λίγο μετά την ηλικία των 40, με έντονο εργασιακό στρες, με πιεστικές οικονομικές υποχρεώσεις, αλλά και με «κουρεμένη» σεξουαλική δραστηριότητα.
Η πρωτόγνωρη αυτή καταγραφή περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, σεξουαλικής και σωματικής κακοποίησης -άμεσα συνδεδεμένη με τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα- προέκυψε μέσα από ανώνυμη, δειγματοληπτική έρευνα που διενεργήθηκε από την Εταιρεία Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας και το Ανδρολογικό Ινστιτούτο.
Η έρευνα, με θέμα «Η Ελλάδα της κρίσης και το Μνημόνιο», παρουσιάστηκε πριν από λίγες μέρες στο διεθνές επιστημονικό συνέδριο Σεξουαλικής Υγείας PASSM.
Κρούσματα
Τα κρούσματα βίας (σωματικής, σεξουαλική, λεκτική) έχουν αυξηθεί κατά 47% τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας, με μία στις τρεις γυναίκες να έχει πέσει θύμα ξυλοδαρμού.
Οσον αφορά τη μορφή βίας που εκδηλώνουν οι άνδρες, είναι: λεκτική (72%), οικονομικός εκβιασμός (59%), σεξουαλική ταπείνωση (55%), ξυλοδαρμός (23%), βιασμός (18%), πρόκληση τραυμάτων (8%).
Σχετικά με το οικονομικό «προφίλ» των ανδρών που εκδήλωσαν βία έναντι των συντρόφων τους, 44% ήταν άνεργοι, 39% σε κακή οικονομική κατάσταση και μόνο 17% ήταν οικονομικά εύρωστοι.
Παράλληλα με την αύξηση της σεξουαλικής και σωματικής βίας, τον τελευταίο χρόνο της ύφεσης και του Μνημονίου μειώθηκε δραματικά η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών, κατά 34%.
Το Μνημόνιο έχει επηρεάσει τη σεξουαλική ζωή των ανδρών: πάρα πολύ (39%), αρκετά (30%), καθόλου (31%).
Τα συνηθέστερα συναισθήματα που αναφέρουν οι άνδρες: ανασφάλεια (61%), θυμός (50%), απογοήτευση (35%), φόβος (19%), αντίδραση (18%), θλίψη (8%) και ελπίδα (7%).

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου